Nu er det snart sommer – og det fejrer vi på Museum Give med en vaskeægte pinsefest. Og du har selvfølgelig mulighed for at være med!
Her har du mulighed for at få en hel enestående oplevelse med din familie, dine venner, dine kollegaer eller du kan endda lære nogle helt nye folk at kende. En pinsefest som den her, oplever du ikke noget andet sted i Danmark!
Hvis du vil være med til festen – så må du også trække i arbejdstøjet!
- Deltagelse kræver tilmelding senest d. 24. maj. til booking@museumgive.dk.
- Deltagelse kræver at man møder op d. 31. maj mellem 10-14, og er med til at forberede sin pinsebod. Det foregår udendørs og der er selvfølgelig en præmie til den flotteste pinsebod.
- Pinsefesten foregår d. 7. juni mellem 10-16 på Museum Give. Det foregår udendørs.
Det koster 200 kr./person. I prisen er inkluderet en god workout d. 31. maj, et stk. fest d. 7. juni med frokost og fadøl/vand, pinselege, hedefortællinger og en fuldstændig vanvittig og enestående oplevelse. Til det arbejdende folk, der mødes for at grave boderne den 31. maj., vil der være mulighed for at tilkøbe kolde fadøl eller vand.
Hvis du tænker, at det lyder vanvittigt og sjovt – så har du ret. Og du kan sagtens deltage som dig selv, som et par eller endda med børn. De mindste pinseboder er til 8 mand eller flere. Så måske det er en fidus at alliere sig med nogen bordfæller, der har armene ordentlig skruet på. Arealet er indhegnet – og virker det godt nok til fårene, så virker det nok også til ungerne.
I må meget gerne tilmelde jer i “boder”, men der vil også være single-boder, hvor man kan møde nye folk fra lokalområdet.
Og når du nu begynder at ringe til dine venner, så overvej lige at de både skal være gode til at svinge en skovl OG være lige så sjove som dig.
Måske tænker du: Hvor kommer det her koncept fra? Læs med her:
Pinsen var oprindeligt den højtid, hvor man mindes at Helligånden kom til Jesu disciple, men på mange måder var og er pinse meget mere. Det er i højere grad årets første sommerfest. Pinse falder 50 dage efter påske, og det falder sådan set ret godt sammen med at sommeren gør sit indtog i Danmark. Nogle af jer kender måske den svenske tradition med en maj- eller midsommerstang, som man dekorerede og dansede omkring. I København og andre østdanske områder, tog man på skovtur i pinsen med sin madpakke og sit nye sommertøj – sit “pinsesnit”. Nogle tog endda bøgegrene med hjem og pyntede op med.
Men hvad gjorde man i de vestjyske egne?
Hvad gjorde man ude på heden, hvor træerne var krumme, lave og enormt svære at lave til majstænger?
Hvor skovturen var en hel dagsrejse væk, og bøgetræerne nærmest var lige så eksotiske som oliven- eller pinjetræer.
Man gravede pinseboder. Og det skal vi selvfølgelig også!
En pinsebod er en form for udendørs festlokale, som hovedsageligt kendes fra de træløse hedeegne. Deltagerne graver fire grøfter, der tilsammen danner en firkant. Jorden, som graves op af hullet placeres bag ved grøften, så kan kan få sig lidt læ når man bruger pinseboden. For fødderne skal ned i hullet, snuden skal pege ind mod midten af jordbordet og madpakken og drikkevarerne placeres foran deltagerne. Så er kimen lagt til et brag af en pinsefest, som man gjorde på heden for hundrede år siden.
Når man først har gravet sig sin pinsebod på heden, kan den sådan set bruges igen flere år i træk, og pinseboden kan tilpasses i størrelse. Det handler sådan set bare om, at man graver grøfterne lange nok. Er der brug for pladser til 10 – så laver man en pinsebod, der er 3×2 meter – er der brug for plads til 40? Jo, så skal grøfterne graves længere. Og så har man sit hede-festlokale: med fødderne i grøften skal man ikke være bange for at blive svimmel, og man kan fejre sommerens komme som man gjorde det i gamle dage på heden.
Vi glæder os enormt meget til at fejre pinsen med jer som man gjorde dengang heden stadig dækkede Vejle Vesteregn.